Dit is informatie over Collie verzorging


VERZORGING

Borstelen
Borstel uw Collie niet te vaak, ongeveer eenmaal per 1 á 2 weken een grondige borstelbeurt is voldoende. Modder en zand, tijdens de wandeling opgedaan, vallen gemakkelijk en snel uit de vacht en van de poten. Controleer wel dagelijks of zich geen ongerechtigdheden in de vacht of op de huid bevinden, zoals takjes, doorns of resten van ontlasting wat weggeborsteld moet worden (indien droog) of eventueel weggewassen.
Gebruik voor het borstelen een goede collieborstel van varkenshaar met nylon. Gebruik nooit een pennenborstel. Deze “poedelborstels”worden in veel dierenspeciaalzaken aanbevolen voor langharige rassen, maar ze zijn desastreus voor een collievacht, omdat met zo’n borstel alle zachte, beschermende onderwol uitgetrokken wordt.
Borstel de vacht van uw Collie laag voor laag. Til het haar tegen de natuurlijke groei op met de linkerhand en met de rechterhand borstelt u het haar onder de linkerhand te voorschijn, de borstelstreken steeds “met de haren”mee. Bij het borstelen tegen de groeirichting in, trekt men vaak te veel “levende”ondervacht uit.
Vergeet de buik en de binnenkant van de dijen niet, want dat zijn de plekken waar de vacht snel klit. Wees voorzichtig bij de geslachtsdelen.

Kammen
Kam uw langhaar Collie om de andere dag achter de oren, zodat zich daar geen klitten kunnen vormen. Houd ook regelmatig klitten-controle in de liezen van de hond en achter de ellebogen.
Gebruik voor het verwijderen van de klitten een kam met fijne, metalen tanden.
Kam de rest van uw Collie nooit, omdat anders de ondervacht eruit getrokken wordt. Juist die ondervacht zorgt ervoor dat de Collie beschermd wordt tegen weersinvloeden en dat de langharige bovenvacht wijd uitstaat.
De enige uitzondering die op deze regel gemaakt mag worden is als uw Collie in de rui is.

Uw Collie in de rui
Als uw Collie gaat ruien, kunt u dit zien aan de grijs/witte plukjes ondervacht die zich losmaken van de huid.
Is uw Langhaar Collie in de rui, kam dan met een houten kam met grove, metalen tanden de loszittende onderwol uit de gladde bovenvacht, zonder echter het vastzittende haar eruit te trekken. Dit mag u dagelijks doen, tot de loszittende vacht verdwenen is. Het ruiproces kan enkele weken in beslag nemen, alhoewel er ook Collies zijn die in één keer hun “jas” uittrekken. Doe uw Collie als de rui goed heeft doorgezet eventueel in bad, waarna u de volgende dag de behandeling met de grove kam herhaalt om de laatste restjes loszittende ondervacht te verwijderen. Het einde van de ruiperiode is vaak de enige tijd in het jaar wanneer men de huid van een anderszins dichtbehaarde Collie goed kan bereiken met water en shampoo voor een goede reiniging. Daarnaast verwijdert een wasbeurt snel en grondig de loszittende haren en raakt de hond sneller door de rui heen.
De ruiperiode is de enige tijd dat uw Collie dagelijks geborsteld mag worden, totdat hij zijn loszittende vacht kwijt is. Houd dit goed bij, omdat loszittende vacht jeuk veroorzaakt. Door deze jeuk kan de hond zich hardnekkig gaan bijten en likken, waardoor hij zichzelf verwondt.

Baden
Normaliter hoeft een Collie niet gebaad te worden, behalve als hij in de rui is. Het kan echter voor komen, dat uw Collie wel degelijk een bad nodig heeft. Dit kan het geval zijn als hij door viezigheid gerold heeft, als zijn witte aftekeningen erg vuil geworden zijn, of als de hond door diarree of door loopsheid een vuile broek heeft.
Gebruik een speciale hondenshampoo, die o.a. verkrijgbaar is in de dierenspeciaalzaak. In spoedgevallen, wanneer er geen hondenshampoo voor handen is, kan ook een milde babyshampoo gebruikt worden.
Spoel de shampoo heel goed uit de vacht. Let op dat er tijdens het bad geen water in de oren van uw Collie komt.
Droog de hond na het bad heel goed met handdoeken en laat hem op en schone, droge, tochtvrije plaats rustig drogen. Zorg ervoor dat uw Collie niet op de tocht kan staan als hij nog niet helemaal droog is, om kouvaten te voorkomen.
Borstel de hond als hij droog is, grondig uit.
Houd er voor showhonden rekening mee, dat de vacht zacht wordt door het wassen en daardoor voor korte tijd ook zijn volume enigszins verliest.

Voeten
De voeten van een hond hebben aardig wat te lijden. Ze dienen dan ook regelmatig nagekeken te worden of ze nog “in goede staat”zijn. Let op dat er geen vuil of vreemde voorwerpen vastgeplakt zijn aan de haren aan de onderzijde of tussen de tenen. Hierdoor gaat de hond kreupel lopen. Als uw Collie door de sneeuw loopt, wat hij waarschijnlijk een prachtig spel vindt, wees er dan op beducht dat zich daar gemakkelijk sneeuw - of ijsklontertjes vormen. Verwijder de klontertjes voorzichtig, bijvoorbeeld door de poot tussen uw handen te verwarmen.


(Overgenomen van de website van S.H.V. “De Collieclub” ).